Spor Yöneticiliği Programı Hakkında Bilgi
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, 1995 yılında Spor yöneticiliği programının açılması için Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) başvurmuş ve izin almıştır. 2004-2005 eğitim-öğretim döneminden itibaren de öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Spor yöneticiliği programı ilk olarak; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan yükseköğretim yerleştirme sınavından sonra, özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmiş ve İngilizce hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıllık bir eğitim-öğretim programı olarak tasarlanmıştır. Programa, 2012-2013 Eğitim Öğretim yılından itibaren ise 18.05.2012 tarih ve 3200 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının kararı ile ÖSYM tarafından yapılan yükseköğretim merkezi yerleştirme sınavı ile öğrenci alınmasına karar verilmiştir.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Spor Bilimleri Fakültesine dönüştürülmüştür. Spor Bilimleri Fakültesinin Spor Yöneticiliği Programı; ÖSYM tarafından yapılan yükseköğretim yerleştirme sınavı EA puanı ile öğrenci alan dört yıllık bir programdır.
Spor yöneticiliği programı; kamu ve özel sektördeki sporla ilgili kurumlara, spor kulüplerine, spor endüstrisi içindeki şirketlere, spor organizasyonları sunan tüm kurum ve kuruluşlar ile sağlık ve rekreasyon hizmeti sunan tüm kurumlarla birlikte üniversitelere hizmet verebilecek kalifiye elemanları yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Spor yöneticiliği programında öğrenim gören öğrenciler; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünde ve İletişim Fakültesinde Çift Anadal ve üniversitenin diğer fakültelerinde Yan Dal öğrenimi görebilmektedirler. ERASMUS ve MEVLANA Programı ile yurt dışında, FARABİ Programı ile yurt içinde farklı üniversitelerde en fazla iki dönem olmak üzere eğitim ve öğretim yaşantısı deneyimleyebilmektedirler.
Spor yöneticiliği programı öğrencileri, 4 yıllık eğitim sonunda en az 240 AKTS teorik ve uygulama derslerini tamamladıktan sonra mezun olabilmekte ve "Spor Yöneticisi" ünvanını almaktadırlar.
Spor Yöneticiliği Programından mezun olanlar, Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında öğrenim ve uzmanlık alanlarına uygun hizmet birimlerinde uzman ve yönetici olarak, amatör ve profesyonel spor kulüplerinde değişik düzeyde yönetici olarak, özel ve kamu kuruluşlarında ve yerel yönetimlerin ilgili kadrolarında yönetici olarak, herhangi bir birimin sportif faaliyetlerinin organizasyon ve uygulamalarında, ayrıca turistik otellerde, işletmelerde spor organizasyonlarını düzenleme ve yönetme hizmetlerini yürütmek üzere görev alabilirler. Ayrıca, akademik alanda kariyer yapan mezunlarımız yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayarak, üniversitelerin beden eğitimi ve spor ile ilgili birimlerinde ve spor bilimleri fakültelerinde görev alabilmektedirler.